Cumhurbaşkanı kararıyla bölünen köy 13 yıldır elektriksiz yaşıyor

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 20 Mart 2021 tarihinde bir kısmı Diyarbakır’a, bir kısmı da Muş’a bağlanan Kulp’un Şenyayla Bölgesi’ndeki Tahıl Döven köyündeki altyapı sorunları nedeniyle köyde yaşayanlar yetkililere çağrıda bulundu. 1990’lı yıllarda ‘güvenlik’ gerekçesiyle boşaltılan köylerde yaşayanlar 13 yıl önce geri dönmüştü.

’13 YILDIR ELEKTRİKSİZ YAŞIYORUZ’

Dağlık sarp bölgedeki engebeli arazideki yolları tamamlanmayan köyün en büyük sorunlarından biri elektrik. Güneydoğu Ekspress’ten Hülya Aslan’ın haberine göre, köyün Kulp’taki bölümünde yaşayan N.A., “13 yıldır köyde elektriksiz yaşıyoruz. Her yıl elektrik gelecek umuduyla yaşadık. Çünkü verdiğimiz dilekçeler bize sürekli ‘gelecek’ dönüşü ile geri geliyordu. 13 yıl elektriksiz yaşadık ama bu yıl elektrik direğini köyün içerisine geldiğini gördük, artık gerçekten sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Elektriksiz yaşamanın gündelik ihtiyaçların sağlanmasını da zorlaştırdığını söyleyen A.A. ise, “Biz çok sıkıntı çektik ve çekmeye devam ediyoruz. Gerek elbiseleri elde yıkamak konusunda gerek yiyecek ve içeceklerin bozulmasını önlemek konusunda çok zorluk çekiyoruz” dedi.

‘ET GİBİ ÜRÜNLERİ GÜNLÜK TÜKETMEK ZORUNDAYIZ’

Elektriksiz bir yerde yiyecek ve içecekleri bozulmadan nasıl koruduklarını anlatan R.A, “Bizler süt ve et gibi ürünleri korumak için soğuk sularda, üstü ve etrafı kapalı olacak şekilde onlara yerler yaparak içine yiyecek, içecekleri bırakıyoruz. Her ne kadar çözüm üretmek için bazı şeyler yapsak da et gibi ürünleri günlük tüketmek zorundayız. Çünkü hemen bozulabilir” dedi.

İlaç kullanma konusunda da sıkıntı yaşadığına değinen R.A. sözlerine şöyle devam etti: “Ben şeker hastasıyım ve daha önce insülin iğnesini kullanıyordum ama o iğnenin de dolapta olması gerekiyor. Ben ilk zamanlar bozulmasın diye kaba koyup suda bırakıyordum. Bir süre öyle kullandım, sonra öyle devam edemeyeceğini anladım ve hap kullanmaya başladım. Çünkü insülin iğnesi bozulursa tehlikeli olabilirdi.”

Köyün iki şehre bağlı olduğunu fakat yolunun olmadığını söyleyen Tahıl Döven Köyü sakinleri, kendi imkânlarıyla yaptıkları yolun bir çözüm olmadığını, devlet eliyle daha iyi imkânlar kullanılarak yolun yapılmasını isteklerini söyledi.

KAYNAK

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir