Türkiye’nin diyabet karnesi kötüleşiyor… Türkiye 2045’te en yüksek diyabetli nüfusta ilk 10’a girecek!

Türkiye’nin Diyabet Durumu Endişe Verici Bir Seviyede

İSTANBUL (İGFA) – Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, diyabetin Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı türü olduğunu vurgulayarak; Tip 1’de pankreastaki insülin üreten hücrelerin hasar gördüğünü, Tip 2’de ise insülin direncinin oluştuğunu belirtti. Tip 1 diyabetin genellikle genç yaşlarda başladığını ve gelişiminde genetik faktörlerin etkili olduğunu ifade eden Akın, Tip 2 diyabetin ise genellikle 30-40 yaşlarından sonra ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Akın, son yıllarda yaşam tarzındaki değişiklikler ve artan obezite oranları nedeniyle gençler ve çocuklarda da Tip 2 diyabetin görüldüğünü belirtti. Diyabetin, böbrek yetmezliğinin temel sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Akın, hastalığın belirtileri arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, yüksek iştah gibi klinik bulguların yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Akın, diyabet hastalarında kalp ve damar hastalıklarının daha sık görüldüğünü ve tedavi edilmeyen diyabetin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini dile getirdi. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve obeziteden kaçınmanın Tip 2 diyabet riskini büyük ölçüde azaltabileceğini belirten Akın, Tip 1 diyabetin ise insülin takviyesi gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’de 20 yaş üzeri her 100 kişiden en az 15’inin diyabetli olduğu tahmin edilmektedir. Prof. Dr. Akın, Avrupa’da diyabetli hasta sayısının en yüksek olduğu ülkeler arasında üçüncü sırada olan Türkiye’nin, 2045 yılında dünya genelinde en yüksek diyabetli nüfusa sahip ilk 10 ülke arasında yer alması beklenmektedir.

Related Posts

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Bireylerin sosyal medyadaki insanlardan etkilenerek kilo vermeye başladıklarını belirten Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, bu durumun ilerleyen süreçte ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.