Türkiye’nin diyabet karnesi kötüleşiyor… Türkiye 2045’te en yüksek diyabetli nüfusta ilk 10’a girecek!

Türkiye’nin Diyabet Durumu Endişe Verici Bir Seviyede

İSTANBUL (İGFA) – Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, diyabetin Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı türü olduğunu vurgulayarak; Tip 1’de pankreastaki insülin üreten hücrelerin hasar gördüğünü, Tip 2’de ise insülin direncinin oluştuğunu belirtti. Tip 1 diyabetin genellikle genç yaşlarda başladığını ve gelişiminde genetik faktörlerin etkili olduğunu ifade eden Akın, Tip 2 diyabetin ise genellikle 30-40 yaşlarından sonra ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Akın, son yıllarda yaşam tarzındaki değişiklikler ve artan obezite oranları nedeniyle gençler ve çocuklarda da Tip 2 diyabetin görüldüğünü belirtti. Diyabetin, böbrek yetmezliğinin temel sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Akın, hastalığın belirtileri arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, yüksek iştah gibi klinik bulguların yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Akın, diyabet hastalarında kalp ve damar hastalıklarının daha sık görüldüğünü ve tedavi edilmeyen diyabetin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini dile getirdi. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve obeziteden kaçınmanın Tip 2 diyabet riskini büyük ölçüde azaltabileceğini belirten Akın, Tip 1 diyabetin ise insülin takviyesi gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’de 20 yaş üzeri her 100 kişiden en az 15’inin diyabetli olduğu tahmin edilmektedir. Prof. Dr. Akın, Avrupa’da diyabetli hasta sayısının en yüksek olduğu ülkeler arasında üçüncü sırada olan Türkiye’nin, 2045 yılında dünya genelinde en yüksek diyabetli nüfusa sahip ilk 10 ülke arasında yer alması beklenmektedir.

Related Posts

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.