Türk çayı 6 ayda 104 ülkeye ulaştı

Türk Çayı, Yılın İlk Yarısında 104 Ülkeye İhraç Edildi

Türkiye’nin önde gelen tarımsal ürünlerinden biri olan çay, bu yılın ilk altı ayında Avrupa kıtası başta olmak üzere 104 ülkeye satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’den ocak-haziran döneminde 104 ülkeye toplamda 3 bin ton çay ihraç edildi ve bu ihracattan 16 milyon 991 bin 796 dolar gelir elde edildi.

Geçen yılın aynı döneminde ise ülkemizden 2 bin 897 ton çay ihraç edilmiş ve 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir sağlanmıştı.

En Fazla İhraç Edilen 3 Ülke

Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC, Türkiye’nin en fazla çay ihraç ettiği ülkeler arasında yer aldı.

Bu dönemde Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye 1 milyon 549 bin dolar değerinde çay ihracatı yapıldı.

İhracatın Yüzde 58’i Rize’den

Türkiye’den gerçekleştirilen çay ihracatının yüzde 58’i Rize ilinden yapıldı.

Rize’den yılın ilk yarısında 23 farklı ülkeye 2 bin 155 ton çay ihraç edilerek, 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi.

Belçika, KKTC ve ABD ise Rize’den en fazla çay ihracatı yapılan ülkeler arasında yer aldı. Belçika’ya 7 milyon 744 bin dolar, KKTC’ye 718 bin dolar ve ABD’ye 310 bin dolar değerinde çay sevkiyatı yapıldı.

Hedef Ürün Çeşitliliğini Artırmak

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, yaptığı açıklamada, çayın ülke ve bölge açısından önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurguladı.

Turgut, çay dış satımından elde edilen gelirin artışıyla ilgili olarak, “Çay ihracatından elde edilen gelirde geçen yıla göre miktar bazında yüzde 5, değer bazında ise yüzde 22 artış kaydettik. Türk çayına olan ilginin arttığı geleneksel ve yeni pazarlarda ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Ülke çapında yapılan çay ihracatında artan ülke sayısına dikkat çeken Turgut, “Gelecek dönemde çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Avrupa ve diğer yüksek alım gücüne sahip bölgelerde Türk çayının tanınırlığını artırma çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda, katma değeri yüksek, paketli ve markalı ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü bir konumda yer almayı amaçlıyoruz.” dedi.

Turgut, çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “Kaliteli üretim, etkili tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikaları ile hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Macaristan’da yeni enflasyon oranları endişelendirdi

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı, Haziran 2025’te yüzde 4,6’ya yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki ay yüzde 4,4 olarak ölçülen enflasyon, piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti. Artışta özellikle gıda ürünlerindeki …

Euro coştu, dolar ardından geldi

Döviz kurunun haftanın ilk gününe nasıl bailadığı merak ediliyor. Döviz haftaya yüksek başladı. Euro daha önce rekor kırarak 47 TL seviyesini kırmış ve TL karşısında ilk kez bu kadar değerlenmişti. Daha sonra yeniden 47 TL’nin altına inen euro yeni …

Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü

2024-2025 sezonunda Türkiye, 3 milyon 750 bin tonluk zeytin üretimiyle tarihi bir rekor kırarak zeytinyağı üretiminde en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak benzer yüksek verimlilik, diğer önde gelen zeytin üreticisi ülkelerde de yaşanınca, dünya …

Müteahhitlerden 6.2 milyar dolarlık iş

Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 6.2 milyar dolara ulaştı.

Avrupa borsaları tepe taklak

Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifelerinde tanıdığı 90 günlük sürenin sonuna yaklaşılması, yatırımcıların risk iştahını azaltarak satış baskısı yarattı. Gösterge endeks Stoxx Europe …

Beklenen oldu! Rekabet Kurulu Spotify hakkında inceleme başlattı

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan dijital müzik platformu Spotify hakkında incelem başlatıldı. İsveç merkezli şirket hakkında inceleme başlattıklarını duyuran Rekabet Kurulu’nun, müzik sektöründe rekabeti olumsuz etkilediğine dair …