TCMB’de 31 ay sonra bir ilk: Kur korumalı mevduat 1 trilyon liranın altına düştü!

Kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesi 31 ayın ardından 1 trilyon liranın altına düştü. Merkez Bankası’na 2023 yılında 833 milyar lira zarar ettiren KKM’nin bu yıl sona ermesi beklenirken, dövize duyarlı mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 40,7’ye geriledi.

Aralık 2021’de TL’ye talebi artırmak amacıyla devreye alınan KKM, 17 Haziran 2022’den sonra ilk kez 1 trilyon liranın altına indi. Merkez Bankası, KKM’nin bu yıl sona ereceğini öngörürken, 31 Ocak haftasında bir önceki haftaya kıyasla 25 milyar 250,8 milyon liralık bir düşüş yaşandı.

KKM’DE AZALMA HIZLANDI

KKM, düşük faiz politikası uygulanırken devreye alınmış, döviz kurlarında yaşanan hızlı artışa karşı TL’ye cazibe kazandırmayı hedeflemişti. TL cinsi mevduatlara sağlanan döviz getirisi ve vergi avantajları, başlangıçta büyük ilgi gördü. İlk aşamada bireysel yatırımcılara sunulan sistem, daha sonra şirketleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Ancak Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle birlikte KKM’den çıkış süreci hızlandı. 18 Ağustos 2023’te 3,4 trilyon lirayla zirveye ulaşan KKM bakiyesi, 31 Ocak haftasında 2,41 trilyon lira azalarak 1 trilyon liranın altına indi. Merkez Bankası, bu süreçte KKM’den çıkan miktarın yalnızca yüzde 15’inin dövize yöneldiğini açıkladı.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE SON DURUM

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 31 Ocak haftasında 162 milyar 931 milyon lira artarak 16 trilyon 367 milyar 179 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 337 milyar 24 milyon lira azalarak 19 trilyon 48 milyar 105 milyon liraya geriledi.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri de 31 Ocak haftasında 1 milyar 585 milyon dolar düşüşle 165 milyar 975 milyon dolara geriledi. Net uluslararası rezervler ise 1 milyar 969 milyon dolar azalarak 71 milyar 733 milyon dolara düştü. Buna karşın swap hariç net rezervler 63 milyar dolardan 65,3 milyar dolara yükseldi.

Related Posts

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi. Zayıf talep koşulları büyüme hızını sınırladı.

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

Estonya sanayi üretiminde yüzde 0,5’lik artış

Estonya’nın sanayi üretimi Mart 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Bu oran, Şubat ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 2,6’lık artışın oldukça gerisinde kaldı. Şubat ayındaki oran, son iki yılın en yüksek seviyesiydi …

SGK’dan terör mağdurlarına aylık bağlamada kolaylık

Terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında mağdur olanlara aylık bağlanmasında Zarar Tespit Komisyonu kararı şart olmayacak.

Devlet” ve “İslâmî merkez” ya da “merkez” neresi, “çevre” nereye düşer? (2)

Türkiye, iki yüzyıldır önce asimilasyon (kendine olan güvenini yitirerek erime)) sonra da eliminasyon (yok olma, intihara sürüklenme) süreci yaşıyor… Bu ülkeyi vareden, yaşatan, tarih yapmasını mümkün kılan değerlerini, kültürünü, varlık sebebini -tek kelimeyle- ruhunu yitirme tehlikesinin eşiğine sürükleniyor hızla… ABD’DEKİ MUHAFAZAKÂR AYDINLARIN ÖZGÜN ÇIKIŞI Şerif Mardin’in Amerikalı parlak muhafazakâr sosyal teorisyen Edward Shills’ten ödünç alıp kendine göre yorumlayarak (aslında “çarpıtarak”

Nisan ayında en çok satan otomobil ve hafif ticari araç markaları belli oldu

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarında lider markaları açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir