Sessizce ilerliyor, tesadüfen fark ediliyor! Böbreği korumak için bu risklerden kaçının

Böbrek Sağlığı Hakkında Prof. Dr. Gülçin Kantarcı’dan Önemli Uyarılar

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, vücudun genel işleyişi için kritik öneme sahip olan böbrek sağlığının yeterince önemsenmediğini belirtti. Her yaş grubunu etkileyen böbrek hastalıklarının, obezite ve diyabet gibi hastalıkların artmasıyla daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kantarcı, “Böbrek hastalıkları genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle düzenli kontroller hayati önem taşır” dedi.

OBEZİTE, BÖBREK SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR FAKTÖRDÜR!

Böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından birinin yeterli sıvı tüketmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kantarcı, “Vücudumuzdaki toksinlerden arınmak ve obeziteyi engellemek için yeterince sıvı almalıyız. Obezite, böbrek sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Ayrıca, ilaç kullanan bireylerin ilaç atıklarını vücuttan atabilmek için yeterince sıvı tüketmeleri önemlidir. Günlük en az yarım litre su içmek, böbreklerin toksinleri atması ve düzgün çalışması için gereklidir. İdeal olarak, kilo başına 30 ml su tüketilmesi tavsiye edilir” şeklinde konuştu.

BÖBREK HASTALIKLARINDA EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRLERİ…

Böbrek hastalıklarının her yaşta ortaya çıkabileceğini ancak yaş ilerledikçe riskin arttığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, hastalıkla ilgili risk faktörleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“İnsülin direnci ve fazla kilo ile ilişkili olan tip 2 diyabet en yaygın sebeplerden biridir. Ayrıca, böbrek yetmezliğine yol açan bazı genetik hastalıklar da risk oluşturabilir. Özellikle genetik kökenli hastalıklar, doğumdan itibaren ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, bu faktörlerle birleşerek böbrek hastalığını tetikler ve idrarla protein kaybına neden olabilir. Ayrıca, zamanında fark edilmemiş veya yeterince tedavi edilmemiş böbrek taşları da hastalığın önemli nedenlerinden biridir. Böbreklerin süzme kapasitesi yaşla birlikte azaldığı için böbrek yetmezliği Riski artar.”

‘İLERİ EVRE BÖBREK YETMEZLİĞİNDE EN İDEAL TEDAVİ ORGAN NAKLİ’

İleri evre böbrek yetmezliği tedavisinde diyaliz ve böbrek nakli seçeneklerinin ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, tedavi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Hemodiyaliz ve periton diyaliz, böbrek fonksiyonlarının bir kısmını yerine getirirken, böbrek nakli tüm fonksiyonları geri kazandırır. Hemodiyalizde, kan cihaz aracılığıyla alınır, temizlenir ve hastaya geri verilir. Periton diyalizde ise hastanın karın boşluğuna özel bir sıvı verilir, bu sıvı bir süre bekletildikten sonra atıklarla birlikte geri alınır. Karın yapısına ve vücut hacmine göre sıvı miktarı ayarlanır. En ideal tedavi yöntemi böbrek naklidir, ancak uygun donör bulunana kadar diyaliz hayati bir rol oynar.”

KAYNAK: DHA

Related Posts

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.