Öğrenme güçlüğüne EEG umut olabilir! D vitaminin de rolü var

Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Tom Cruise gibi ünlü ve başarılı isimleri de etkileyen öğrenme güçlüğü, zeka seviyesi normal olmasına rağmen okuma, yazma, matematik gibi temel becerileri öğrenmede ve kullanmada yaşanan zorluklar olarak biliniyor. 

Hem aileler hem de bu problemi yaşayan bireyler için zorlu bir süreç olan öğrenme güçlüğünün erken teşhisi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, öğrenme güçlüğünün teşhisi konusunda umut verici bir çalışma yapıldı.

Auto Train Brain Ceo’su ve Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Günet Eroğlu tarafından kaleme alınan ve ‘Diagnostics’ dergisinde “Elektroensefalografi Tabanlı Nöroinflamasyon Tanısı ve Öğrenme Güçlüklerindeki Rolü” ismiyle yayınlanan makale, öğrenme güçlüğünün teşhisine yeni bir umut ışığı tutarken, bu durumun altında yatan nedenleri de aydınlatıyor.

D vitamini eksikliği öğrenme güçlüğüne neden olabilir mi?

İnsan beyni hareket, düşünce, konuşma gibi bütün fonksiyonların merkezini oluşturduğunu dile getiren Günet Eroğlu, “Beyni anlamak, birçok sorunu çözmemize olanak tanır. Nöroteknolojik gelişmeler, her geçen gün beyni daha iyi keşfetmemizi ve sorunlara çözüm bulmamızı sağlıyor. Bu sorunlardan biri de öğrenme güçlüğüdür. Bu kapsamda, bu sorunu yaşayan bireylere ve ailelere, sorunun teşhisi ve altında yatan nedenleri öğrenmeleri açısından bilimsel bir çalışma hazırladık. 

Makale, öğrenme güçlüklerinin genetik, epigenetik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıkan nörogelişimsel durumlar olduğunu belirtirken, son dönemdeki çalışmalar annenin otoimmün rahatsızlıkları, doğum öncesi stres ve D vitamini eksikliği gibi faktörlerin nöroinflamasyona katkıda bulunabileceğini gösteriyor” dedi.

Dr. Günet Eroğlu

‘Kişiselleştirilmiş tedavilere büyük katkı sağlayacak’

Nöroinflamasyonun beynin kendini koruma mekanizması olduğunun altını çizen Dr. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Tıpkı vücudumuzun bir yerinde bir yaralanma olduğunda iltihaplanma olması gibi, beyinde de bir hasar veya tehdit olduğunda benzer bir süreç yaşanır. Bu süreçte, beynin bağışıklık hücreleri (mikroglia ve astrositler) aktive olur ve bazı kimyasallar salgılar. Bu kimyasallar, hasarı onarmaya ve tehdidi ortadan kaldırmaya yardımcı olur. EEG’nin bu noktada büyük kolaylık sağlıyor. Makalede beyin aktivitesini elektriksel olarak ölçen non-invaziv bir yöntem olan EEG teknolojisinin nöroinflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılabileceği ve bu sayede öğrenme güçlüğü olan bireylerde daha erken ve doğru teşhisin mümkün olabileceğini ortaya çıkardık. Bu çalışma öğrenme güçlüklerinin nörobiyolojik mekanizmalarının anlaşılmasına ve kişiselleştirilmiş tedavilerine büyük katkı sağlayacak.”

Related Posts

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.