Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Güneşin Deri Üzerindeki Etkileri

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, güneşin yaşamın kaynağı olduğunu ancak aynı zamanda deri kanserlerine, kırışıklıklara ve erken yaşlılığa neden olabileceğini belirtti.

Güneş hasarlarının zamanla birikmeye başladığını vurgulayan Yılmaz, “Güneş yanıklarının etkileri yaşam boyu deride kalır. Zamanla güneşin hasarları, lekeler, deri deformasyonları, kırışıklıklar veya hatta kanser şeklinde kendini gösterebilir. 5-6 aylık bir bebekken alınan güneş bile ilerleyen yıllarda hasarların görünür hale gelmesine sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasındaki yoğun güneş ışınlarına karşı korunmanın önemine değinen Yılmaz, güneş koruyucu kremler yanında şapka, uzun kollu giysi ve şemsiyenin de koruyucu önlemler olduğunu vurguladı. D vitamini üretimi için gerekli olan güneş ışınlarının kolumuza veya bacağımıza düşmesinin yeterli olduğunu, bu yüzden güneşin zararlı etkilerinden kaçınmanın önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca Yılmaz, Avrupa’da dermatologlarla birlikte yürüttükleri “Euromelanom Projesi” kapsamında insan yüzünde güneşin hasarlarını vurgulamak amacıyla bebeklikten yaşlılığa kadar değişimleri gösteren görseller kullandıklarını aktardı.

“Güneş Yanıklarının Uzun Vadeli Etkileri”

Güneşin hasarları ve değişimlerini net bir şekilde görselleştirdiklerini belirten Yılmaz, kısa süreli tatillerdeki güneş yanıklarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Güneşin zararlı etkilerine karşı derhal önlem alınması gerektiğini ve güneşin hasarlarını unutmayan bir derinin, güneş yanığı geçirmiş kişilerde melanom riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Özellikle genç yaşlarda şiddetli güneş yanığı geçiren bireylerin ileri yaşlarda da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, lekelerin takip edilmesi ve gerektiğinde uzman desteği alınması gerektiğini belirtti. Güneş yanığından yıllar sonra bile melanom gelişme riski devam edebileceği için lekelerin sürekli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.