Emtia piyasalarının parlayanı değerli metaller oldu

“`html

ABD’nin Ekonomisinde Son Gelişmeler ve Değerli Metaller

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziran ayında aylık yüzde 0,3 artışla öngörüleri karşılıyorken, yıllık bazda ise %2,7 ile beklentileri geride bıraktı. Aylık enflasyon, ocaktan; yıllık enflasyon ise şubattan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Diğer yandan, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) haziran ayında değişiklik göstermedi ve yıllık %2,3’lük artışla tahminlerin altında kaldı.

Haziran’a ait perakende satış verileri, piyasalarda güçlü bir toparlanma sinyali verdi. Aylık bazda %0,6 artış gösteren perakende satışlar, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Mayıs’ta meydana gelen %0,9’luk düşüşten sonra, birçok kategoride satışların arttığı gözlemlendi.

Eski Başkan Trump’ın gümrük tarifelerine yönelik açıklamaları da yatırımcıların gündeminde önemli bir yer tuttu.

Bu hafta, Trump’ın Avrupa Birliği ve Meksika’dan yapılan ithalatlara %30 gümrük vergisi getireceğini açıklaması, küresel ticaret gerginliklerini körükleyerek yatırımcıları daha güvenli limanlara yöneltti.

Ayrıca Trump, Ukrayna’daki savaş sürecinin 50 gün içinde çözüme kavuşmaması durumunda Rusya’ya %100 ek gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

Finans analistleri, Trump’ın Rusya’ya yaptırım uygulaması konusunda oluşturduğu endişelerin, Moskova’ya ek süre verilmesiyle azaldığını ifade etti. Ayrıca, arz endişeleri yüzünden özellikle Rusya’nın hakim olduğu emtia ürünlerinde fiyat artışlarının devam ettiği belirtildi.

Bu gelişmeler doğrultusunda, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı %4,44 ile kapatırken, dolar endeksi %0,6 artarak 98,5 seviyesine ulaştı.

Değerli Metallerde Yeni Rekorlar

Değerli metallerde yoğun haber akışına bağlı olarak dalgalı bir hafta yaşandı. Altın, son üç haftanın en yüksek seviyesine, gümüş ise yaklaşık 14 yılın, platin ise 11 yılın ve paladyum da 2 yılın en yüksek değerine ulaştı.

Gümüşün ons fiyatı, hafta boyunca dalgalı bir seyir izliyor ve 39,13 dolara kadar yükselerek Eylül 2011’den bu yana en yüksek düzeye ulaşmasına rağmen, bu zirve seviyesinden geri çekilerek haftayı negatif tamamladı.

Analistler, gümüş piyasasında arz eksikliği bulunduğunu ve özellikle güneş enerjisi sektöründe talebin güçlü bir şekilde seyrettiğini belirterek, gümüşün performansının altına yaklaşabileceğini vurguladılar.

Platinin ons fiyatı, yükseliş trendini sürdürerek son 11 yılın en yüksek seviyesini gördü ve hafta içerisinde 1.485 dolara kadar çıktı.

Söz konusu yükselişte, spekülatif alımların önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Bununla birlikte, Çin’deki fiziksel talep ve mücevherat tüketimindeki olası yavaşlamanın, platin fiyatlarını sınırlayabileceği ifade ediliyor.

Paladyumun ons fiyatı ise yaklaşık iki yılın en yüksek seviyelerini test etti ve hafta içinde 1342,71 dolara kadar yükselerek en yüksek seviyesini gördü.

Bu fiyat artışlarında, Rusya-Ukrayna gerginliklerinin devam edebileceği endişesiyle, Rusya’dan gelebilecek arz kesintileri kaygı yarattı.

Analistler, elektrikli araç üretimi geçiş süreci ve artan geri dönüşüm kaynaklarının paladyum talebini uzun vadede baskılayabileceğini, ancak kısa dönemde Rusya kaynaklı arz riskleri nedeniyle fiyatların yüksek seviyelerde kalabileceğini belirtiyor.

Son gelişmelere göre, değerli metallerde ons bazında fiyatlar; platin %1,6 ve paladyum %2,1 oranında değer kazanırken, altında %0,2 ve gümüşte %0,6’lık değer kaybı görüldü.

Baz Metallerde Makroekonomik Destek

Baz metallerdeki fiyat hareketleri, tarifelere dair endişelerle karmaşık bir seyir izlerken, Çin ve ABD’den gelen makroekonomik verilerde etkili oldu.

Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık %5,2 büyüyerek tahminleri aşması, baz metallere yönelik belirsizlikleri azalttı. Aynı zamanda, ABD’deki güçlü perakende satış rakamları ve iyimser tüketici güveni verileri, baz metaller için talep görünümünü destekledi.

Geçtiğimiz hafta Trump’ın ithal bakıra %50 gümrük vergisi getireceği açıklamasıyla fiyatlar hızla yükselirken, bazı bakır yüklerinin rotasını değiştirerek ABD’ye ulaşmasıyla fiyatlarda kısmi baskı görüldü.

Öte yandan, Endonezya hükümeti, nikel ihracatı için ABD ile yürütülen ticaret görüşmesinde tarifelerden muafiyet olasılığı üzerinde pazarlık yapıyor, ancak bu durum fiyatlar üzerinde belirgin bir etki yaratmadı. Nikel piyasasında arz fazlası ve Çin’deki paslanmaz çelik sektöründeki yavaşlama nedeniyle fiyat baskıları devam etmekte.

Bu gelişmeler sonucunda, baz metallerde bu hafta tezgah üstü piyasada; bakırda %0,2, alüminyumda %0,1 değer kaybı olurken, çinkoda %2,8, kurşunda %1 ve nikelde %0,2 artış görüldü.

Petrolde Arz Rahatlığı ve Jeopolitik Riskler

Petrol fiyatları, arz kaynaklı endişeler ve talep sinyallerinin etkisiyle dalgalı bir hafta geçirdi. Yükselen dolar endeksi ise üzerinde baskı yarattı.

Trump, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmesi için 50 günlük bir süre tanıdığını açıkladı. Bu, petrol fiyatlarında kısa bir yükselişe sebep oldu, ancak yaptırımların hemen uygulanmayacak olması, arz kesintisi endişelerini azalttı.

Fiyatlamalarda jeopolitik faktörler de etkili oldu. Irak’ın kuzeyindeki petrol sahalarına yönelik insansız hava aracı saldırıları ve İsrail’in Suriye’deki hava operasyonları, arz kaygılarını artırdı.

Mevsimsel talebin güçlü olması da fiyatları desteklemekte. Temmuz’un ilk iki haftasında küresel petrol talebi, günlük ortalama 105,2 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.

Doğal gaz fiyatları, hava koşullarının etkisiyle dalgalı bir seyir izledi. İnsanların yaz sıcaklıkları nedeniyle artan klima kullanımı, doğal gaz talebini artırdı. ABD vadeli doğal gaz fiyatları, özellikle temmuz ortasında beklenen sıcak hava dalgasıyla pozitif ayrıştı.

Bu gelişmeler ışığında, Brent petrolün varil fiyatı %2 düşerken, New York Ticaret Borsası’ndaki doğal gaz fiyatı ise %6,8 artış gösterdi.

Tarımsal Emtialarda Tarife Gerginliği

Tarımsal emtialarda piyasalar karışık bir görünüm sergilerken, tarife endişeleri ve Rusya ile Ukrayna gibi tuzla üretim bölgelerindeki kuraklık, arz kaygılarını artırdı.

Trump’ın Avrupa ve Meksika menşeli tarım ürünlerine yönelik tarifeleri artırma planı, fiyatlama üzerinde etkili oldu.

Soya fasulyesi ve mısırda güçlü işleme faaliyetleri ve Çin’in artan ithalatı, fiyatları desteklerken, Güney Amerika’daki kuraklık ve yağış dengesizlikleri dikkat çekiyor.

Bu bağlamda, Chicago Ticaret Borsasında bu hafta kilo başına fiyatlar, soya fasulyesinde %2,7, mısırda %3,3 ve buğdayda %0,4 artış gösterirken pirinçte %3,3’lük bir azalma yaşandı.

Kahve piyasasında ise ABD’nin Brezilya’ya uygulamaya karar verdiği yüksek gümrük tarifesi dikkat çekiyor. Bazı ithalatçılar, bu vergiden kaçınmak için 1 Ağustos’tan önce Brezilya kahvesini ABD limanlarına ulaştırmaya gayret ediyor.

ABD’deki Intercontinental Exchange emtia borsasında, libre bazında fiyatlar kahvede %6,3, şekerde %1,3 ve pamukta %2 artarken, kakao fiyatı %5,8 değer kaybetti.

“`

Related Posts

30 milyon araç sürücüsünü ilgilendiriyor: 6 ay içinde satışa çıkacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yayımladığı yeni tebliğle, bu araçların satış süreci hızlandırıldı. Tebliğe göre, trafikten men edilen araçların sahiplerine Emniyet ve Jandarma trafik birimleri tarafından bildirim yapılacak …

Yurt dışından gelen ürünler takipte! Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakanlığı, yurt dışındaki e-ticaret platformlarından alınan ürünlerin güvenliğini sağlamak amacıyla sıkı denetimlere başladı. Yapılan laboratuvar testlerinde bazı ürünlerde yüksek oranda kanserojen ve toksik maddelere rastlandı.

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Kredi borçlarına yeni düzenleme! Faiz düştü, TCMB video yayınladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi faaliyetleri kapsamında, “Herkes İçin Ekonomi” mikro sitesinde “Yapılandırma Nedir?” başlıklı yeni bir video yayınladı.

‘Tarife kontenjanı yeniden uygulansın’

Çukurova’da ayçiçek hasadı başladı. Hasat sezonunun açılmasıyla birlikte, yerli üretimin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip olan tarife kontenjanı uygulamasının yeniden gündeme alınması bekleniyor.

Mazot, gübre, tohum, fidan: Ödemeler başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplam 865 milyon 356 bin TL tutarındaki destekleme ödemesinin bugün itibarıyla çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bereketli …