Çatlaklara veda edeceksiniz! Sürdürülebilir inşaatın yeni yıldızı

Dr. Congrui Grace Jin Liderliğinde Geliştirilen Biyo-Beton Teknolojisi Yapıların Ömrünü Uzatıyor

Texas A&M Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma, yapıların çatlaklarını kendi kendine onaran bir biyo-beton teknolojisi geliştirdi. Betonun yaşam döngüsünü uzatan bu yeni malzeme, bakım maliyetlerini dramatik bir şekilde düşürüyor. Doğadan ilham alan bu teknoloji, likenlerin simbiyotik yapısını taklit ederek yapıların dayanıklılığını artırıyor.

Beton, dünya genelinde en sık kullanılan yapı malzemesi olmasına rağmen çatlak oluşumuna karşı savunmasızdır. Bu durum, su ve gaz sızıntılarına yol açarak yapıların çelik donatılarına zarar verir ve güvenliği tehdit eder. Dr. Jin’in ekibi, doğadan ilham alarak betonun çatlaklarını tamir etmek için bir sistem geliştirdi. Bu sistem, beton içinde yaşayan mikroorganizmaların çatlakları mineral birikintileriyle doldurmasını sağlayarak yapıların dayanıklılığını artırır.

Biyolojik bir süreci taklit eden bu teknoloji, betonun sadece hava, ışık ve su ile kendi kendini onarmasını sağlar. Bu sayede betonun “kanseri” olarak adlandırılan korozyon sorununa etkili bir çözüm sunar. Texas A&M Üniversitesi’nden etik uzmanı Dr. Kirsten Pullen, teknolojinin çevresel ve etik etkilerini değerlendirdiklerini ve toplumun bu yeniliğe güvenmesinin yaygınlaşması için önemli olduğunu belirtti.

Uzmanlar, biyo-betonun yaygınlaşmasıyla inşaat sektörünün karbon ayak izini azaltabileceğini ve yapıların ömrünü uzatarak ekonomik faydalar sağlayabileceğini belirtiyor. Biyo-beton, gelecekte çevre dostu, dayanıklı ve güvenli yapıların temelini oluşturabilir. Biyo-betonun ilerleyen yıllarda inşaat sektöründe önemli bir yer edinmesi ve çeşitli uygulama alanları bulması bekleniyor.

Related Posts

İmamoğlu: Değişimin zamanı geldi

CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, “Türkiyemizin değişim vakti gelmiştir” dedi.

Belçika’da aşırı sıcaklar için 35 derecelik uyarı yapılmıştı: Brüksel bugün 40 dereceyi gördü

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi. Brüksel’de hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıktığı görüldü.

11. Nükleer Santraller Zirvesi: ‘Akkuyu NGS’deki 4 reaktör devreye alınacak’ 


Sputnik Türkiye’nin bu sene de medya partnerliğini yaptığı 11. Nükleer Santraller Zirvesi 1-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bölgenin en önemli ve büyük nükleer etkinliği olan zirvede, Rusya ile iş birliğinde Akkuyu NGS ile başlayan ‘Türkiye’nin nükleer güç olma’ yolculuğu ve sonraki adımlar da ele alınıyor. 


Belçika’da aşırı sıcaklar nedeniyle “turuncu alarm” verildi

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi.

Cemal Enginyurt, ‘yangınlar bilerek çıkarılıyor’ dedi, iktidara ateş püskürdü

Türkiye’nin birçok ilinde art arda çıkan ve devam eden orman yangınlarıyla mücadele devam ederken CHP’li vekil Cemal Enginyurt, “yangınlar bilerek çıkarılıyor” iddiasını gündeme getirdi. Özellikle yaz aylarında turistik bölgelerde meydana gelen yangınların tesadüf olmadığını söyleyen Enginyurt, “Adres teslim yangın olur mu? Kare misali, dikdörtgen gibi alanlarda adres teslim yangın çıkıyor” ifadelerini kullandı.

İsrail’den Mescid-i Aksa’da “düğün provokasyonu”

İsrail yönetimi, Filistin topraklarına el koyan İsraillilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusunda “düğün kutlaması” yapmasına izin verdi. Kudüs Valiliği, uygulamaya tepki gösterdi.