Almanya ve ABD arasında yüzyılın altın kavgası

Almanya, Altın Rezervlerini Geri Getirme Talepleri Artırdı

Donald Trump döneminde, Almanya’nın altın rezervleri konusundaki güvenlik endişeleri arttı. Hıristiyan Demokrat Birliği’ne bağlı sendikalar ve siyasetçiler, Almanya’ya ait altınların geri getirilmesi çağrısını yükseltti.

“ALTINIMIZI GERİ GETİRİN”

CSU Avrupa Parlamentosu Üyesi Markus Ferber, ABD’nin artık eskisi kadar güvenilir olmadığına dikkat çekerek, “Trump’ın öngörülemez olduğunu ve yabancı altın rezervlerine yönelik yaratıcı yaklaşımlar geliştirebileceğini unutmamak gerekiyor. ABD artık eskisi kadar güvenilir bir ortak değil. Bundesbank’ın bu yeni jeopolitik duruma göre hareket etmesi şart,” şeklinde açıklamada bulundu.

Avrupa Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Michael Jaeger ise Mart ayı sonunda Almanya’ya altınlarının iade edilmesi için bir kampanya başlattı.

Jaeger, ZDF’ye verdiği röportajda, “Talebimiz net: Altınımızı memleketimize geri getirin,” dedi.

ALMANYA NE KADAR ALTININI ABD’DE SAKLIYOR?

Bundesbank’ın yıllık raporuna göre Almanya’nın 3 bin 352 ton altın rezervinin yaklaşık yarısı Frankfurt’ta, yüzde 37’si New York’taki Federal Rezerv bodrumlarında ve kalan 405 tonu ise Londra Bankası’nda bulunuyor.

Alman altınının yurtdışında depolanmasının nedeni, II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik şartlara dayanıyor. Federal Almanya’nın başlangıçta altın rezervi bulunmadığından, ticaret fazlası oluşmaya başladıkça, altınlar Almanya’ya getirilmedi ve sadece ABD’de özel kasalarda saklandı.

REZERVLERDE BELİRSİZLİK

Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri ve Fed’in bağımsızlığı konusundaki belirsizlikler, altın rezervlerinin güvenliği hakkındaki endişeleri artırdı. Bazı gruplar, Trump’ın Fed’i kontrol altına alması durumunda, Almanya’nın altın rezervlerinin de tehlikeye girebileceğini öne sürüyor.

Fakat Bundesbank sözcüsü, Almanya’nın altınlarının hala New York Fed’de güvenilir şekilde saklandığını belirtti. Sözcü, “Altın rezervlerinin ağırlıklandırılmasında güvenlik ve pazarlanabilirlik gibi temel kriterler önemlidir. Altın gerektiğinde satılabilir veya yabancı para birimine çevrilebilir,” açıklamasını yaptı.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ise Şubat ayında yaptığı açıklamada, “Bu tartışmayı yakından takip ediyorum, ancak endişelenmiyorum. New York Fed’deki meslektaşlarımıza tam güvenim var,” değerlendirmesinde bulundu.

Fiziksel altın ticareti genellikle Londra’da yapılır. Ancak 2020 ABD seçimlerinden sonra, yatırımcılar ithalat vergilerinden kaçınmak için altınlarını New York’taki COMEX depolarına taşıdı. Bu durum fiyatların yükselmesine neden oldu.

Son dönemde ise, ABD’deki zengin yatırımcılar siyasi belirsizliklere karşı önlem almak amacıyla altınlarını başka ülkelere, özellikle de Singapur gibi siyasi istikrar ve finansal merkez kabul edilen ülkelere taşıyor.

Related Posts

Çinliler dünyayı fethediyor: Otomobil ihracatı rekor kırıyor

Çin’in otomotiv endüstrisi güçlü bir ihracat patlaması yaşıyor ancak ithalat söz konusu olduğunda işler tamamen farklı. 2025’in ilk beş ayında Çin , geçen yıla kıyasla %16’lık bir büyümeyi temsil eden 2,83 milyona kadar araç ihraç etti. Sadece mayıs …

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Avrupa borsalarında endeksler yükseliş rekorunda

ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanması ve yeni anlaşmaların yolda olduğuna dair mesajlar, Avrupa piyasalarında adeta bahar havası estirdi. Haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları sert yükselişler kaydederek yatırımcısına moral …

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Asya borsalarında karışık seyir: ABD-Çin anlaşması etkisi! (27 Haziran 2025)

ABD’nin ticaret konularında diğer ülkelerle anlaşmaya varabileceğine yönelik artan iyimserlikler ile Orta Doğu’daki tansiyonun yatışması küresel piyasalarda risk iştahını artırırdı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını …