10.YARGI PAKETİ İNFAZ DÜZENLEMESİ: Af çıkacak mı, ne zaman çıkacak, son durum ne? Bakan Tunç’tan önemli açıklama

“`html


10. Yargı Paketi ve Genel Af Durumu

2025 yılına ait genel af beklentileri, 10. Yargı Paketi çalışmaları çerçevesinde yoğun bir şekilde izleniyor. Son günlerde, bu konuda önemli bir açıklama Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Tunç, “Covid izni düzenlemesi haricinde genel af veya af tasarısı söz konusu değildir” ifadelerini kullandı. Açıklamalarının devamında, “Herhangi bir af durumu mevcut değil ve bu gündemimizde yer almıyor” vurgusunu yaptı. Peki, 10. Yargı Paketi ne zaman yasalaşacak? İnfaz düzenlemesi ve genel af yasalara ilişkin son durum ne? İşte, detaylar ve son dakika gelişmeleri…


10. Yargı Paketi Görseli

10. YARGI PAKETİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Bakan Tunç, yaptığı açıklamalarda “Ceza adalet sistemine yönelik 40 maddelik taslak üzerinde çalışmalar tamamlandı. Bu taslak, soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarının daha etkin hale gelmesini amaçlıyor. Önümüzdeki günlerde taslağın Meclis’te görüşülmesine başlanacak” dedi.


Yargı Paketi Taslağı

GENEL AF OLACAK MI?

Bakan Tunç, katıldığı canlı yayında genel af sorusuna yanıt verirken, “Ceza infaz düzenlemeleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak, genel bir af gündemimizde yok.” şeklinde konuştu. Hükümlülerin durumlarıyla ilgili olarak belli yaş gruplarındaki hükümlülerin şartlarını göz önünde bulunduracaklarını belirtti ve “55 bin kişinin affedileceği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Taslağımızda solutions önerilecektir” ifadesini kullandı.

Bir önceki açıklamasında ise Tunç, “Covid izni ile ilgili düzenlemelerin dışında bir af durumu mevcut değil” diyerek, hastalığın etkilediği durumlarda insanların haklarına vurgu yaptı. “Covid sürecinde açık cezaevinde bulunanların denetimli serbestlikten faydalandığını, bu sürecin 31 Temmuz 2023’e kadar uzatıldığını” belirtmişti. Bu tarihten sonra kira süresi 5 yıl kalmış olanların koşullu salıverilmesine devam edileceğini ifade etti; ancak, bu durumdan faydalanamayanların taleplerinin bulunduğunu ve bunun üzerine bir düzenleme yapılabileceğini sözlerine ekledi.


Hükümlülerin Koşullu Salıverilme Durumu

CEZANIN 1/5’İ YATILACAK

Yeni yasal düzenlemeye göre, hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için infaz süresinin en az 1/5’lik kısmını cezaevinde geçirmesi gerekecek. Örneğin, bir yıl ceza alan bir kişi 2,5 ay, 6 ay ceza alan bir kişi 1 ay ve 3 ay ceza alan bir kişi 18 gün cezaevinde kalacak.


Cezaevi Süreleri

Yıllık denetimli serbestlik süresi değişmeyecek. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vurguladığı üzere, cezası düşük olan hükümlülerin de cezalarını ceza infaz kurumunda belirli bir süre geçirmesi sağlanacak. Bu sayede cezasızlık algısı toplumda ortadan kaldırılmaya çalışılacaktır.


Tutuklama Yasası Değişikliği

HAKİMLERE TAKDİR YETKİSİ

Yeni düzenleme ile, iki yıldan kısa ceza gerektiren suçlarda hâkimlerin tutuklama kararını verme yetkisi olacak. Eğer şüphelinin yeniden suç işleme potansiyeli varsa, hakim bu durumda tutuklamaya karar verebilecek.


Ceza Miktarları Yeniden Değerlendirilecek

CEZA ALT SINIRI YÜKSELTİLECEK

Trafik suçları, genel güvenliğin kasten tehlikeye atılması, bilişim suçları ve dolandırıcılıkla ilgili eylemlerin cezalarının alt sınırları artırılacak. Trafik suçlarında ehliyetin geri alınma süresi uzatılacak ve bu suçlar için daha sert yaptırımlar uygulanacak.


Kısmi Af Üzerine Çalışmalar

KISMİ AF MÜJDESİ Mİ GELİYOR?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Genel af ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Bu konuda gündemimizde bir düzenleme yok.” dedi. Ancak, AK Parti dolu cezaevlerinin yükünü azaltmaya yönelik “kısmi af” düzenlemeleri üzerinde çalışmaktadır. COVID-19 sürecindeki denetimli serbestlik düzenlemesinin genişletilmesi düşünülen konular arasında yer alıyor.

“`

Related Posts

20. Nardis Genç Jazz Müzisyeni Yarışması’nın kazananları açıklandı

20. Nardis Genç Jazz Müzisyeni Yarışması’nın kazananları açıklandı

‘Siber güvenlik programlarının sayısını artıracağız’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Temel hedefimiz; üniversitelerimizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmak. Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkaracağız. Bunlar arasında vakıf üniversitemiz de yer alacak. Bilişim ve yapay zekâ temelli programlar gibi büyük önem verdiğimiz siber güvenlikle ilgili olarak da ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracağız” dedi.

TUS kontenjanları ve taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2025 TUS 1 tercih kılavuzu

2025-TUS 1. Dönem sonuçlarının ardından kontenjanlar ve tercihler gündeme geldi. 2025 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 1. Dönem sonuçlarının açıklanmasının ardından, binlerce aday şimdi gözünü ÖSYM tarafından yayımlanacak tercih kılavuzuna çevirdi. Peki, TUS kontenjanları ve taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2025 TUS 1 tercih kılavuzu

ALES/2 başvuru takvimi: 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvurularının ne zaman yapılacağı, yılın ilk ALES sınavının tamamlanmasıyla birlikte merak ediliyor. İlk ALES sınavına hazırlanamayan veya başvuruları kaçıran adaylar, yılın ikinci ALES sınavı için ÖSYM takvimini araştırıyor. Peki, 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

2025 YKS sınav yerleri açıklandı mı? 2025 YKS ne zaman?

TYT, AYT ve YDT sınavları için ayrı ayrı Şubat ayında başvurular yapılırken gözler sınav takvimine çevrildi. Peki, 2025 YKS sınav yerleri açıklandı mı? 2025 YKS ne zaman?

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir