Sigaralarda ÖTV ve Maktu Vergi Tutarları Yeniden Belirlendi

Sigaralarda ÖTV ve Maktu Vergi Tutarları Yeniden Belirlendi

Sigara fiyatlarındaki değişiklikle birlikte sigaraların ÖTV oranı ile maktu vergi tutarı tekrar düzenlendi. Maliye politikalarındaki ayarlamalar neticesinde, 1 liralık maliyet artışıyla sigara fiyatlarındaki artış miktarı 4.4 lira yerine 3.8 lira olarak belirlendi.

Sigaralardaki ÖTV oranları ve maktu vergi tutarlarında yapılan düzenleme, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte vergi gelirlerinde herhangi bir değişiklik olmaksızın ÖTV’nin kompozisyonunda değişiklik yapıldı. Sigaralardaki ÖTV oranında yapılan indirim, vergi gelirlerindeki azalışı dengelemek amacıyla maktu vergi tutarında artışa neden oldu. Bu düzenleme ile sigara fiyatlarındaki artış miktarı 4.4 lira yerine 3.8 lira olarak belirlendi ve enflasyonla mücadele kapsamında maliye politikalarına destek sağlandı.

Sigara vergi sistemi, yüksek nispi vergi oranları ve dolayısıyla yüksek mali çarpan sebebiyle önemli bir enflasyonist etkiye sahiptir. Yüksek mali çarpan, maliyet artışlarının fiyatlara yansıma oranını arttırarak enflasyonu olumsuz etkileyebilir.

2024 yılında tütün ürünlerinden elde edilen ÖTV gelirleri, bir önceki seneye göre yüzde 75 artarak 309 milyar TL’ye ulaştı. Bu artış, toplam vergi geliri artışının ve toplam ÖTV geliri artışının üzerindedir. Tütün mamullerinden elde edilen ÖTV gelirleri, toplam vergi gelirlerinin yüzde 4’ünü oluştururken, toplam ÖTV gelirlerinin yüzde 21’ini oluşturmaktadır.

Son düzenleme ile birlikte sigara fiyatına bağlı nispi vergi yüzde 50’ye, mali çarpan ise 3.8’e düşürüldü. AB ülkelerinde ise nispi vergi ortalaması yüzde 27 iken mali çarpan ortalaması yaklaşık 2 seviyesindedir.

CoinTR’den 1.000 TL Hediye! Hemen Üye Ol, Kolayca Kazanmaya Başla! Şimdi Katıl! Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi. Zayıf talep koşulları büyüme hızını sınırladı.

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

Estonya sanayi üretiminde yüzde 0,5’lik artış

Estonya’nın sanayi üretimi Mart 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Bu oran, Şubat ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 2,6’lık artışın oldukça gerisinde kaldı. Şubat ayındaki oran, son iki yılın en yüksek seviyesiydi …

SGK’dan terör mağdurlarına aylık bağlamada kolaylık

Terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında mağdur olanlara aylık bağlanmasında Zarar Tespit Komisyonu kararı şart olmayacak.

Devlet” ve “İslâmî merkez” ya da “merkez” neresi, “çevre” nereye düşer? (2)

Türkiye, iki yüzyıldır önce asimilasyon (kendine olan güvenini yitirerek erime)) sonra da eliminasyon (yok olma, intihara sürüklenme) süreci yaşıyor… Bu ülkeyi vareden, yaşatan, tarih yapmasını mümkün kılan değerlerini, kültürünü, varlık sebebini -tek kelimeyle- ruhunu yitirme tehlikesinin eşiğine sürükleniyor hızla… ABD’DEKİ MUHAFAZAKÂR AYDINLARIN ÖZGÜN ÇIKIŞI Şerif Mardin’in Amerikalı parlak muhafazakâr sosyal teorisyen Edward Shills’ten ödünç alıp kendine göre yorumlayarak (aslında “çarpıtarak”

Nisan ayında en çok satan otomobil ve hafif ticari araç markaları belli oldu

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarında lider markaları açıkladı.