“`html
Işık Tapınağı, Austin, Teksas, ABD
Amerikalı sanatçı Ellsworth Kelly, soyut sanatın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınır. Austin şehrindeki Işık Tapınağı, onun tasarladığı ilk ve son yapının bir araya geldiği özel bir mekandır. Bu taş yapı, Kelly’nin savaş sonrası Paris’te yaşadığı dönemdeki romanesk mimariden esinlenmiştir. Kelly, hayatı boyunca dinle ilgili bir inanç taşımamasına rağmen, bu yapıyı 33 adet vitray pencere ve 18 fit yükseklikte bir sekoya totemi ile bir meditasyon ve huzur alanı olarak yaratmıştır.
Saghmosavank Manastırı, Ermenistan
Ermenistan, tarihi derinliği olan birçok manastırı barındırmaktadır. Ülkenin merkezinde yer alan Geghard, kutsal sayılan bir kaynağa sahiptir; ziyaretçiler bu sudan alarak saklar. Khor Virap ise, MS 301’de Hristiyanlığı kabul eden Ermenistan’ın ilk azizi Gregory’nin hapsedildiği yerdir. Ancak Erivan yakınlarındaki Saghmosavank, mistik atmosferi ile dikkat çekmektedir. Keskin yamaçların üzerinde yer alan bu manastır, tarihi bir sessizliğe ve serin bir havaya sahiptir. İç mekan karanlık ve serin, Ermenistan kültürünün kaybolmuş parçalarını hissettirirken, manastır ziyaretçilerine hâlâ canlı bir tarihi anımsatmaktadır.
San Giovanni Battista Kilisesi, Mogno, İsviçre
1990’larda ünlü mimar Mario Botta tarafından tasarlanan bu kilise, bir dağ yolculuğunun ruhsal derinliği ile karşı karşıya kalmanızı sağlıyor. Şapel, karla kaplı dağların arasında zarif bir biçimde inşa edilmiştir ve doğal ışık oyunlarıyla buluşan sade geometrik yapısıyla dikkat çekiyor. İçeri girdiğinizde adeta gerçeklikten koparak bir rüyaya dalıyormuşsunuz hissini yaşıyorsunuz.
Hozoviotissa Manastırı, Amorgos, Yunanistan
Bu 11. yüzyıla dayanan manastır, Yunanistan’ın en eski ikinci manastırıdır ve kayalara sıkıca yapışmış bir yapıya sahiptir. Denizden yalnızca görünmek üzere inşa edilen bu yapı, iç mekânında sıcak karşılamalarla birlikte geleneksel lezzetler sunar. Ziyaretçilerin huzur bulması teşvik edilirken, hepsi tertipli bir şekilde elbiselerine dikkat etmek zorundadır, zira burası muhafazakâr bir ibadet alanıdır.
Kutsal Aile Kilisesi, Brasilia, Brezilya
Brezilya’nın geniş yaylalarında, bu Katolik kilisesi hem mimari olarak hem de ruhsal içerik açısından dikkat çekicidir. Brasília’nın yakınlarında yer alan kilise, monolitik bir yapı ile tanınırken, sadece iki temel malzeme, ahşap ve beton kullanılarak inşa edilmiştir. Güneş, bu kutsal mekânın içindeki havayı aydınlatmaktadır.
Khuha Kharuehat Köşkü, Prachuap Khiri Khan, Tayland
Bangkok’un 250 km güneyinde yer alan Phraya Nakhon Mağarası, doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir. Bu mağaranın içinde, 19. yüzyılda inşa edilen ve dönemin kralı Rama V’i anmak için yapılan Khuha Kharuehat Pavyonu yer alır. Gün ışığı, bu etkileyici yapıya vurduğunda, adeta mistik bir atmosfer yaratıyor.
Related Posts
Yeni Papa Robert Francis Prevost kimdir? sorusu, Vatikan’da yapılan seçimin ardından gündeme geldi. Vatikan’daki papalık seçiminde (Konklav), ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost yeni Papa seçildi. Papa XIV. Leo Robert Francis Prevost, 2023’ten beri Piskoposlar Dicastery’sinin valisi ve Latin Amerika Papalık Komisyonu başkanı olarak görev yaptı. Chicago’da doğan Prevost, kariyerinin ilk bölümünü Augustinians için çalışarak geçirdi. Prevost, Papa Francis’in ölümünden sonra papalık için olası bir aday olarak düşünülmüştü. Peki, yeni Papa Robert Francis Prevost kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, ayrıntılı bilgiler.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun hayatı ve biyografisi, atama kararı ile gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre, Veysel Eroğlu, Irak Cumhuriyeti Nezdinde Özel Temsilci olarak görevlendirildi. İSKİ genel müdürlüğü, Devlet Su İşleri genel müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevlerinde bulunan Eroğlu, ilk defa 2007 Türkiye genel seçimleri’nde Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar milletvekili olarak meclise girdi. Peki, Veysel Eroğlu kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.
PTT 2025 memur alımı yapıp yapılmayacağı başvuruda bulunmak isteyen adaylarca merak ediliyor. Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında 10 bin veya 55 bin personel alımı yapacağına dair iddialarla gündemde. KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisi artarken, iş arayanlar “PTT personel alımı ne zaman, başvuru şartları neler?” sorularına yanıt arıyor. Peki, 2025’te PTT memur alımı olacak mı?
Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulamalarını sahadan gelen görüşlerle değerlendirmek üzere öğretmen odaklı çalıştaylar düzenlemeye başladı. “Öğretmenlerin Bakış Açısıyla Eğitimde Öne Çıkan Konular” temalı bölgesel çalıştaylar, 5-6 Mayıs tarihlerinde Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Genel af yasası ve infaz düzenlemesi 2025 son dakika gelişmeler, gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Adalet Bakanlığı tarafından 10. Yargı Paketi taslak çalışmaları sürerken, genel af çıkacak mı? sorusunun yanıtına gözler çevrildi. ‘Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, 40 maddelik taslağın tamamlandığını ifade etti. Tunç, önümüzdeki günlerde mecliste görüşmelerin başlayacağını da dile getirdi. Af çıkacak mı sorusuna, ise Bakan Tunç, “Ceza infaz düzenlemesinde çalışma var.” şeklinde yanıt verdi. Yeni yargı paketi, çalışmalar tamamlandıktan sonra Meclis’e sunulacak. TBMM’de 10. Yargı Paketi kapsamında değerlendirmeye tabi tutulacak olan infaz düzenlemesi, genel af yasasını da içerme beklentisi ile yakından takip ediliyor. Peki, 10 yargı paketi infaz düzenlemesi Genel af yasası çıkacak mı, af yasası Meclis’e geldi mi? İşte, 10. Yargı Paketi maddeleri ve içeriği hakkında ayrıntılı bilgiler.
20. Nardis Genç Jazz Müzisyeni Yarışması’nın kazananları açıklandı