165 yıllık tarihi kapı tokmakları yerini zillere bıraktı

Muğla’da Tarihi Kapı Tokmakları Yerini Zillerle Değiştiriyor

Muğla’nın kentsel SİT alanı içinde yer alan binalarda, 165 yıl önce Rum ustalar tarafından yapılan 4 bin kapı tokmağından sadece 30 tanesi günümüze ulaşabilmiş durumda. Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Muğla’da mimari zihniyet değiştiği için kapı tokmaklarının sayısı hızla azaldı. Artık yerini ziller aldı” şeklinde konuştu.

Menteşe ilçesindeki kentsel SİT alanı içinde bulunan tarihi kapı tokmakları, kültür ve yaşam biçimini temsil ederek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 165 yıl önce genellikle Rum ustaları tarafından yapılan ve o dönemde büyük önem taşıyan kapı tokmakları, günümüzde ilgi görmemekte ve otomatik kapı zillerine yerlerini bırakmaktadır.

Muğla’nın tarihi evlerinde çoğunlukla kuzulu kapılar bulunmaktadır. Bu kapılar, aile mahremiyetini koruyan ahşap kapılardır ve iki kanatlı büyük kapının iç kısmında yer alır, içeri açılır.

Muğla Evleri, Neoklasik Tarzdan Etkileniyor

Muğla evleri, yıllara meydan okuyan bir yapıya sahip. 19. yüzyıldan itibaren Rum ustaları tarafından inşa edilen bu evler, taş duvarlara sahipken ön ve iç kısımları ahşaptır. Avrupa ve özellikle İtalya’dan gelen neoklasik akımlar, Muğla evlerinin mimarisini etkilemiştir.

“Geleneksel Kapı Tokmakları Artık Unutulmaya Yüz Tutuyor”

Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, kapı tokmaklarının geçmişte evin dışından gelen misafirlerin cinsiyetini belirlemek için kullanıldığını belirtti. Geleneksel olarak kullanılan kapı tokmaklarının yerini artık zillerin aldığını söyleyen Açıkgöz, demirci ustaları tarafından yapılan bu tokmakların günümüzde çok az kaldığını ifade ederek, Muğla’da mimari zihniyet değişikliği nedeniyle kapı tokmaklarının sayısının hızla azaldığını dile getirdi. Eskiden kapı tokmakları sayesinde misafir karşılamalarının gerçekleştiğini belirten Açıkgöz, şu anda yaklaşık 30 adet tarihi kapı tokmağının kaldığını açıkladı.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi

Related Posts

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çalıştayları başladı

Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulamalarını sahadan gelen görüşlerle değerlendirmek üzere öğretmen odaklı çalıştaylar düzenlemeye başladı. “Öğretmenlerin Bakış Açısıyla Eğitimde Öne Çıkan Konular” temalı bölgesel çalıştaylar, 5-6 Mayıs tarihlerinde Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

10.YARGI PAKETİ İNFAZ DÜZENLEMESİ: Af çıkacak mı, ne zaman çıkacak, son durum ne? Bakan Tunç’tan önemli açıklama

Genel af yasası ve infaz düzenlemesi 2025 son dakika gelişmeler, gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Adalet Bakanlığı tarafından 10. Yargı Paketi taslak çalışmaları sürerken, genel af çıkacak mı? sorusunun yanıtına gözler çevrildi. ‘Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, 40 maddelik taslağın tamamlandığını ifade etti. Tunç, önümüzdeki günlerde mecliste görüşmelerin başlayacağını da dile getirdi. Af çıkacak mı sorusuna, ise Bakan Tunç, “Ceza infaz düzenlemesinde çalışma var.” şeklinde yanıt verdi. Yeni yargı paketi, çalışmalar tamamlandıktan sonra Meclis’e sunulacak. TBMM’de 10. Yargı Paketi kapsamında değerlendirmeye tabi tutulacak olan infaz düzenlemesi, genel af yasasını da içerme beklentisi ile yakından takip ediliyor. Peki, 10 yargı paketi infaz düzenlemesi Genel af yasası çıkacak mı, af yasası Meclis’e geldi mi? İşte, 10. Yargı Paketi maddeleri ve içeriği hakkında ayrıntılı bilgiler.

20. Nardis Genç Jazz Müzisyeni Yarışması’nın kazananları açıklandı

20. Nardis Genç Jazz Müzisyeni Yarışması’nın kazananları açıklandı

‘Siber güvenlik programlarının sayısını artıracağız’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Temel hedefimiz; üniversitelerimizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmak. Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkaracağız. Bunlar arasında vakıf üniversitemiz de yer alacak. Bilişim ve yapay zekâ temelli programlar gibi büyük önem verdiğimiz siber güvenlikle ilgili olarak da ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracağız” dedi.

TUS kontenjanları ve taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2025 TUS 1 tercih kılavuzu

2025-TUS 1. Dönem sonuçlarının ardından kontenjanlar ve tercihler gündeme geldi. 2025 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 1. Dönem sonuçlarının açıklanmasının ardından, binlerce aday şimdi gözünü ÖSYM tarafından yayımlanacak tercih kılavuzuna çevirdi. Peki, TUS kontenjanları ve taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM 2025 TUS 1 tercih kılavuzu

ALES/2 başvuru takvimi: 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvurularının ne zaman yapılacağı, yılın ilk ALES sınavının tamamlanmasıyla birlikte merak ediliyor. İlk ALES sınavına hazırlanamayan veya başvuruları kaçıran adaylar, yılın ikinci ALES sınavı için ÖSYM takvimini araştırıyor. Peki, 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir