1183 yaban hayvan doğaya bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye; 12 bine yakın bitki türü, 154 civarında memeli, 490 kuş ve 141 sürüngen türüne sahip olması nedeniyle zengin bir biyolojik çeşitlilik barındırıyor.

Türkiye’de bulunan ve yaşamını sürdüren yaban hayvanlarından memeliler, kuşlar ve sürüngenler, Kara Avcılığı Kanunu kapsamında belirlenerek listeleniyor. Oluşturulan listeler belirli aralıklar ile güncellenerek koruma altına alınıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen sahalarda yaban keçisi, Anadolu yaban koyunu, geyik, karaca, alageyik, kelaynak, karaakbaba, ceylan gibi türler korunma altında bulunuyor. Bu türlerin korunması amacıyla 1 milyon 200 bin 447 hektar alana sahip 85 yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilirken, buralarda hedef türlerin sayısının artırılması amaçlanıyor. Bakanlık tarafından nesli tehlike altında olan türler için 8 memeli, 8 kanatlı, 1 nesli tehlike altında olan kelaynak ve 3 alabalık üretim merkezi ile yaban hayatı popülasyonları destekleniyor.

13 YILDA 73 BİN YABAN HAYVANI TEDAVİ EDİLDİ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezilerinde 2012-2024 yılları arasında doğada zarar gören 73 bin 238 adet yaban hayvanı, tedavi ve rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra yeniden doğaya kazandırıldı. Tedavi edilip doğaya dönemeyecek olan yaban hayvanları hayvanat bahçelerine ve doğal yaşam parklarına yerleştiridi. Ayrıca bu süreçte 7,6 milyon kilogram yem yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için doğaya bırakıldı. 2025 yılının ilk üç aylık döneminde doğada çeşitli nedenlerle yaralanan 1183 yaban hayvanı tedavi ve rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra yeniden doğaya kazandırıldı.

Related Posts

İmamoğlu: Değişimin zamanı geldi

CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, “Türkiyemizin değişim vakti gelmiştir” dedi.

Belçika’da aşırı sıcaklar için 35 derecelik uyarı yapılmıştı: Brüksel bugün 40 dereceyi gördü

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi. Brüksel’de hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıktığı görüldü.

Çatlaklara veda edeceksiniz! Sürdürülebilir inşaatın yeni yıldızı

Texas A&M Üniversitesi’nden Dr. Congrui Grace Jin liderliğinde geliştirilen bu yenilikçi malzeme, çatlaklarını kendi kendine onararak yapıların ömrünü uzatıyor ve bakım maliyetlerini dramatik bir şekilde düşürdü. Doğadan ilham alan bu teknoloji …

11. Nükleer Santraller Zirvesi: ‘Akkuyu NGS’deki 4 reaktör devreye alınacak’ 


Sputnik Türkiye’nin bu sene de medya partnerliğini yaptığı 11. Nükleer Santraller Zirvesi 1-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bölgenin en önemli ve büyük nükleer etkinliği olan zirvede, Rusya ile iş birliğinde Akkuyu NGS ile başlayan ‘Türkiye’nin nükleer güç olma’ yolculuğu ve sonraki adımlar da ele alınıyor. 


Belçika’da aşırı sıcaklar nedeniyle “turuncu alarm” verildi

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi.

Cemal Enginyurt, ‘yangınlar bilerek çıkarılıyor’ dedi, iktidara ateş püskürdü

Türkiye’nin birçok ilinde art arda çıkan ve devam eden orman yangınlarıyla mücadele devam ederken CHP’li vekil Cemal Enginyurt, “yangınlar bilerek çıkarılıyor” iddiasını gündeme getirdi. Özellikle yaz aylarında turistik bölgelerde meydana gelen yangınların tesadüf olmadığını söyleyen Enginyurt, “Adres teslim yangın olur mu? Kare misali, dikdörtgen gibi alanlarda adres teslim yangın çıkıyor” ifadelerini kullandı.